Menu Content/Inhalt
Home arrow Nutriţie
Nutriţie
 • Noţiuni generale  ( 7 articole )
   Organismul are nevoie de energie pentru susţinerea unei funcţionări normale şi pentru desfăşurarea activităţii fizice a proceselor de creştere şi de reparare a ţesuturilor deteriorate. Energia rezultă prin oxidarea proteinelor, lipidelor, glucidelor şi alcoolului din alimentaţie.Prin oxidarea unui gram de proteine sau glucide rezultă 4 kcal de energie, a unui gram de lipide 9 kcal şi a unui gram de alcool 7 kcal.
  La adulţii sănătoşi, consumul energetic este influenţat de trei factori principali: cheltuielile energetice ale metabolismului bazal (CEMB), efectul termic al alimentelor (ETA) şi de activitatea fizica.
  CEMB reprezintă cantitatea de energie necesară menţinerii funcţiilor fiziologice bazale. Se măsoară cu subiectul în repaus, într-o cameră încalzită, după un post de 12 ore. La persoanele sănătoase, CEMB (în kcal/24 ore) pot fi apreciate cu ajutorul ecuaţiei Harris-Benedict, care va estima corect CEMB la 90% ± 10% dintre subiecţii sănătoşi , în practică, pacienţii întrunesc rareori criteriile stricte pentru o măsurătoare bazală. Cheltuielile energetice măsurate la indivizii în repaus şi nemâncaţi timp de 2 ore reprezintă cheltuielile metabolice de repaus (CMR) care sunt cu circa 10% mai mari decît CEMB.
  ETA reprezintă cantitatea de energie cheltuită în timpul şi după ingestia de alimente. ETA reprezintă în medie aproximativ 10% din (CEMB).

 • Apa  ( 2 articole )
   Apa este esenţială pentru viaţă. Mai mult decat jumătate din masa corporală a unui adult este reprezentată de apă. Aceasta este în permanenţă înlocuită deoarece se pierd cantităţi de apă prin piele, plămân, rinichi si aparat digestiv.
 • Glucide  ( 6 articole )
  Glucidele sau hidraţii de carbon reprezintă principala sursă de energie a organismului. Denumirea de glucide provine de la cuvântul grecesc glico care înseamnă dulce.
 • Vitamine  ( 13 articole )
  Vitaminele sunt substanţe organice esenţiale pentru viaţă. În majoritatea cazurilor ele trebuie luate din alimente sau suplimente alimentare pentru ca ele nu sunt produse de organism sau nu sunt in cantităţi suficiente. Aceste substanţe denumite şi micronutrienţi participă la aproape toate funcţiile organismului.
 • Minerale  ( 14 articole )
  NECESARUL DE SARURI MINERALE
  Organismul uman are nevoie si de un numar de substante minerale anorganice, grupate în mod obisnuit în trei categorii: minerale majore (calciu, magneziu si fosfor); electroliti (sodiu, potasiu si clor); si oligoele mente (fier, zinc, cupru, mangan, molibden, fluor, iod, cobalt, crom si seleniu).
 • Fitoelemente  ( 11 articole )
  Există într-adevăr sute de compuşi în alimente care pot oferi protecţie împotriva diferitelor afecţiuni.Dacă consumăm hrană naturală primim un amestec de componenţi activi care ne vor influenţa în bine sănătatea. Aceste substanţe se numesc fitoelemente şi au o influenţă majoră asupra organismului uman
 • Proteine  ( 2 articole )
  Proteinele sunt elemente esenţiale pentru majoritatea funcţiilor organismului cum ar fi creşterea, întreţinerea şi repararea celulelor
 • Lipide  ( 5 articole )