Menu Content/Inhalt
Seleniul Imprimare
Scris de Administrator   
Sunday, 11 November 2007
  Deşi nu avem nevoie decât de o cantitate infimă din acest mineral detectabil, este esenţial pentru buna funcţionare a organismului. Acţionează împreună cu glutationa, o tripeptidă ce se gaseste în organism, un puternic antioxidant, un adevarat "măturator" de radicali liberi. Detoxifica metale toxice ca mercurul, cadmiul si arsenicul si alte substante potential cancerigene, combinându-se cu ele pentru a forma compusi ce sunt eliminaţi din organism  Unele studii sugereaza ca seleniul ar putea detoxifica grasimile peroxidate, care, nederanjate de nimeni, pot contribui la nasterea tumorilor canceroase. Surse alimentare: usturoiul, ceapa, peştele, crustaceele, carnea roşie, strugurii negri, broccoli, grâu integral si cerealele (transformarea grâului în faina reduce continutul de seleniu la 75%), ouăle, organele si puii. Cantitatea de seleniu din legume variaza în funcţie de sol.
ATENŢIE! Dozele peste 200 mcg pe zi pot fi toxice.
Există câteva dovezi clare ca seleniul previne apariţia cancerului. Nivelul seleniului în sol diferă de la o ţară la alta. Studiile au arătat ca statele cu cele mai multe cantităţi de seleniu în sol, au si cele mai scăzute rate de îmbolnăvire de cancer. Alte studii au demonstrat ca, populaţiile cu nivelul cel mai ridicat de seleniu din sânge, au cele mai mici procente de îmbolnăviri de cancer.
Tot seleniul, probabil datorită activitaţii sale antioxidante, pare a preveni apariţia bolilor de inimă si de circulaţie.
Ultima actualizare ( Tuesday, 20 November 2007 )