Menu Content/Inhalt
Home arrow Nutriţie arrow Fitoelemente arrow Flavonoidele
Flavonoidele Imprimare
Scris de Mihaela   
Monday, 12 January 2009
Index Articole
Flavonoidele
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
flavonoideFlavonoidele sunt compuşi ce se găsesc în fructe, legume şi băuturi  având beneficii biochimice şi efecte antioxidante. Au fost izolate pentru prima dată în 1930 de Albert Szent Gyorgy, laureat al premiului Nobel care a descoperit şi vitamina C .
Toată lumea  a auzit de proprietăţile antioxidante puternice ale vitaminelor C, E şi ale beta carotenului. Dar mai există o serie de antioxidanţi care au ajuns în atenţia cercetătorilor mai târziu- numele lor este mai puţin pronunţat dar beneficiile pentru sănătate nu sunt de neglijat.
Quercitina, kaempferol şi epigalocatehina nu sunt nişte cuvinte pe care să le folosim în mod curent dar ele sunt de mult deja în viaţa noastră. Sunt de fapt doar trei dintre cei peste 4000 de compuşi care au fost clasificaţi ca fiind numiţi flavonoide. Flavonoidele sunt substanţe care fac fructele şi legumele să aibă efecte benefice pentru sănătatea noastră considerându-se că reduc riscul de cancer, boală cardiacă, astm şi accidente vasculare cerebrale având un rol important în protejarea creierului- sunt acele substanţe care dau culoarea fructului sau legumei.
Există astăzi oameni de ştiinţă care au speranţa ca în curând vor descoperi exact ce flavonoide şi în ce cantitate trebuie consumate pentru a lupta împotriva unei anumite boli.
Flavonoidele au efect antihistaminic, antimicrobian, îmbunătăţesc memoria şi  starea generală.
Există dovezi că aceşti antioxidanţi au efect protector împotriva declinului cognitiv care apare datorită îmbătrânirii.
Creierul fiind un mare consumator de oxigen, având un metabolism extrem de activ este atacat de radicalii liberi de oxigen.


Ultima actualizare ( Monday, 12 January 2009 )