Menu Content/Inhalt
Home arrow Ceaiul verde arrow Ceaiul verde –un ceai special
Ceaiul verde –un ceai special Imprimare
Scris de Mihaela   
Monday, 07 September 2009
ceai verdeCeaiul verde are un gust minunat fierbinte sau rece, în orice moment, zi sau noapte.
Dar  ce face  ca acest ceai sa fie  atât de special? Secretul  ceaiului verde constă în faptul că este bogat în polifenoli catechin, în special epigallocatechin galat (EGCG). EGCG este un puternic anti-oxidant: pe lângă inhibarea creşterii celulelor canceroase, această substanță distruge celulele canceroase, fără a afecta ţesutul sănătos. Este, de asemenea, eficient în reducerea nivelului de colesterol LDL, precum şi în procesul de  inhibare a formarii anormale de cheaguri  de sânge cum se întâmplă în tromboză care  este cauza principală de atacuri de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Există legături între efectele  pe care le are ceaiul verde şi "Paradoxul francez." De ani de zile, cercetătorii au fost nedumeriți de faptul că, în ciuda  consumului unei  diete bogate în grăsimi, francezii au o incidenţă mai mică de boli de inimă decât americanii. Răspunsul a fost găsit  în prezența unei substanțe numită resveratrol care se găsește în vinul roșu. Acesta este un polifenol care limitează efectele negative ale fumatului şi dietetelor bogate in grasimi. Într-un studiu din 1997, cercetătorii de la Universitatea din Kansas au stabilit că EGCG este de două ori la fel de puternic ca Resveratrolul,  explicând astfel de ce rata de boală de inimă în rândul bărbaţilor japonezi este destul de scăzută, chiar dacă  aproximativ 75% sunt fumători.
Poate va intrebati de ce nu au aceleasi proprietăți benefice pentru sănătate și alte ceaiuri. care provin din frunzele aceleiași plante ca și ceaiul verde. Raspunsul este modul de procesare. Frunzele  de ceai verde sunt aburite, ceea ce  împiedică astfel oxidarea compusului EGCG . Prin contrast, frunzele de ceai negru si oolong sunt făcute din frunze fermentate, ceea ce duce la transformarea EGCG  în alte substanţe care nu sunt  la fel de eficiente în prevenirea şi combaterea bolilor.
Ultima actualizare ( Monday, 07 September 2009 )