Menu Content/Inhalt
Home arrow Nutriţie arrow Proteine arrow Necesarul de proteine
Necesarul de proteine Imprimare
Scris de Mihaela   
Wednesday, 14 November 2007
Proteinele sunt necesare în procesele de creştere şi pentru menţinerea structurii şi a funcţiilor organismului. Deşi necesarul  nutriţional este exprimat de obicei în grame de proteine, necesarul real este acela al celor nouă aminoacizi esenţiali, la care se adaugă azotul suplimentar necesar sintezei proteice. Aminoacizii esenţiali sunt leucina, izoleucina, lizina, metionina, fenil-alanina, treonina, triptofanul, valina şi histidina.
Pentru înlocuirea aminoacizilor pierduţi în timpul turnover-ului proteic, trebuie consumate zilnic proteinele adecvate, în dietele fără aport proteic, bărbaţii pierd în medie 3,8 g de azot pe zi - echivalentul a 24 g proteine. Acceptând unele diferenţe calitative şi de utilizare a proteinelor şi ţinând cont de variabilitatea individuală, Ghidul Recomandărilor Dietetice recomandă un consum de 56 g/zi pentru barbaţi şi de 45 g/zi pentru femei.
Necesarul energetic şi cel proteic sunt în strânsă legătură. Dietele cu un aport energetic insuficient vor necesita un aport proteic adiţional pentru a menţine echilibrul azotat.
Ultima actualizare ( Tuesday, 15 January 2008 )