Menu Content/Inhalt
Calciul Imprimare
Scris de Administrator   
Sunday, 11 November 2007
Index Articole
Calciul
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Calciul este mineralul aflat în cea mai mare cantitate în corpul omenesc, 99% în dinţi si oase, 1% în fluide si ţesuturile moi. Cei mai mulţi ştiu că este necesar pentru oase si dinţi sănătoşi, mai puţini cunoscând faptul că este necesar pentru buna funcţionare a fiecărei celule din organism. Calciul este esenţial pentru contracţia muşchilor, coagularea sângelui si menţinerea pereţilor celulelor.
Are un rol crucial în buna funcţionare a inimii şi a altor muschi. Vitamina D facilitează asimilarea calciului în organism; iar magneziul pare să echilibreze schimburile de calciu dintre celule.

Printre sursele bune de calciu se numară laptele si iaurtul degresat, cerealele, somonul si sardinele cu oase, tofu (este făcut cu calciu sulfat)  seminţele de susan si melasa. Calciul mai este prezent si în zarzavat; cu toate acestea, acidul oxalic, întâlnit în vegetale ca spanacul, sfecla, rubarba, poate limita asimilarea. Acelaşi lucru îl pot face si proteinele; creşterea nivelului de proteine din organism pare să fie în corelaţie cu cea de calciu eliminat prin urină. Lactoza, o zaharoză din lapte, stimulează asimilarea, de aceea lactatele constituie o excelentă sursă de calciu.
Alcoolul împiedică asimilarea calciului.Ultima actualizare ( Sunday, 16 December 2007 )