Menu Content/Inhalt
Home arrow Nutriţie arrow Vitamine arrow Vitamina C (acidul ascorbic)
Vitamina C (acidul ascorbic) Imprimare
Scris de Mihaela   
Saturday, 17 November 2007
Index Articole
Vitamina C (acidul ascorbic)
Unde găsim vitamina C
Vitamina C şi cancerul
Vitamina C şi inima
Alte indicaţii
Vitamina C este solubilă în apă. Este esenţială pentru formarea colagenului, substanţa care leagă între ele celulele din ţesuturile conjunctive. Colagenul este necesar pentru producerea de celule şi ţesuturi noi; de asemenea, împiedică penetrarea pereţilor celulelor de către viruşi. (Viruşii nu se pot reproduce decât în interiorul celulelor.) Deoarece colagenul este un component de bază al ţesuturilor din cicatrici, este extrem de important în procesului de vindecare. Vitamina C este de asemenea foarte importantă în absorbţia fierului.
Pereţii vaselor mici de sânge sunt făcuţi în mare parte din ţesut conjunctiv, de aceea sângerarea este unul din cele mai des întâlnite semne ale carenţei de vitamina C. Scorbutul, o boală care poate rezulta din lipsa vitaminei C, se caracterizează prin sângerarea gingiilor, pierderea dinţilor datorită slăbirii oaselor şi sângerării interne, care pot fi adeseori extrem de abundente.
Vitamina C este şi un puternic antioxidant. S-a demonstrat că poate dezactiva cancerigenii care produc schimbările canceroase în celule.


Ultima actualizare ( Monday, 21 January 2008 )