Menu Content/Inhalt
Home arrow Nutriţie arrow Vitamine arrow Vitamina C (acidul ascorbic)
Vitamina C (acidul ascorbic) Imprimare
Scris de Mihaela   
Saturday, 17 November 2007
Index Articole
Vitamina C (acidul ascorbic)
Unde găsim vitamina C
Vitamina C şi cancerul
Vitamina C şi inima
Alte indicaţii
Vitamina C şi inima- Se pare ca antioxidanţii, inclusiv vitamina C, previn  ca lipidele din sânge să "râncezeasca". O astfel de râncezeală ar putea cauza formarea de plăci în interiorul arterelor, care duc la arteroscleroza sau la alte boli ale arterelor coronare. Studiile au demonstrat că vitamina C este benefică în multe feluri pentru inimă şi sistemul circulator.
La bărbaţi, cu cât consumă mai multă vitamina C, scade riscul de producere al atac de cord. Deşi vitamina C pare să protejeze şi femeile împotriva atacurilor de cord, rezultatele nu au fost atât de spectaculoase.
Un alt studiu a arătat că bărbaţii care consumă cantităţi mici de vitamina C (mai puţin de 20 mg pe zi) au cu 50% mai scăzut procentul de glutation, un aminoacid şi un puternic antioxidant care se pare că protejează împotriva îmbolnăvirilor de inimă, a cancerului şi artritei. Când le-a fost administrată vitamina C, nivelul de glutation a revenit la normal.
Conform cercetătorilor de la Universitatea Tufts, Boston, vitamina C poate preveni apariţia afecţiunilor arterei coronare.Cei cu cele mai mari cantităţi de vitamina C în sânge aveau şi cele mai mari cantităţi de HDL sau colesterolul bun şi invers. Cantităţile mari de vitamina C sunt asociate de asemenea şi cu o tensiune arterială scăzută. Tensiunea arterială ridicată este un factor major de risc, putând produce atacuri de cord şi cerebrale.
Tensiunea arterială ridicată - Studii epidemiologice au arătat că, la populaţiile în care aportul de vitamina C este mic, tensiunea arterială tinde să crească. 1000 mg de vitamina C pe zi au redus vizibil presiunea sistolică.


Ultima actualizare ( Monday, 21 January 2008 )