Menu Content/Inhalt
Home arrow Nutriţie arrow Vitamine arrow Vitamina E (tocoferolul)
Vitamina E (tocoferolul) Imprimare
Scris de Mihaela   
Saturday, 17 November 2007
Index Articole
Vitamina E (tocoferolul)
Vitamina E şi cancerul
Vitamina E şi bolile cardio-vasculare
Alte indicaţii
Vitamina E a fost descoperită în anul 1920 de doi cercetători americani. Ei observaseră că sterilitatea la şobolani era cauzată de carenţa unei anumite substanţe izolate din alimente. Atunci când respectiva substanţă a fost reintrodusă în dieta şobolanilor, ei au fost capabili să procreeze. Cercetătorii au denumit această substanţă "tocoferol", ceea ce în greceşte s-ar putea traduce prin "a aduce pe lume copii".  De-a lungul anilor, cota vitaminei E a crescut sau a scăzut, pe măsură ce cercetătorii încercau să-şi dea seama care este adevăratul rol pe care aceasta îl joacă. Astăzi ştim că vitamina E este esenţială pentru buna funcţionare a organismului, în special pentru cea a sistemului nervos. Este un antioxidant puternic, fiind denumită "prima linie de apărare a organismului" împotriva peroxidarii produsă de lipide, adică protejează acizii graşi polinesaturaţi din pereţii celulelor împotriva atacului radicalilor liberi. Aceştia pot cauza genul de stricăciuni celulare care au fost asociate cu aparţia cancerului şi a bolilor de inimă.
Vitamina E poate fi găsită în uleiurile vegetale, cereale, untul de arahide, cartofii dulci copţi, avocado, germenii de grâu, migdale, alune, orez, ovăz, maioneza, margarina, ulei de porumb, ulei de arahide, castane si alte nuci.
Vitamina E acţionează împreună cu un alt antioxidant, seleniumul, ceea ce înseamnă că luate amândouă în acelaşi timp, puterea fiecăruia creşte.
Vitamina E poate proteja în diferite feluri organismul împotriva efectelor neplăcute ale îmbătrânirii. O serie de studii întreprinse pe animale de laborator au arătat că se produce o îmbătranire rapidă prin expunere la radiaţii datorită creşterii numărului de radicali liberi în celule dar aceşti radicali îşi pot reduce simţitor numărul prin adăugarea în dietă a antioxidanţilor cum ar fi vitaminele C si E. Aceste vitamine şi seleniul îmbunătăţesc la vârstnici condiţia psihică şi starea generală.
De asemenea Vitamina E ajută mult la reducerea durerilor bolnavilor cu osteoartrita şi creşte gradul de mobilitate.


Ultima actualizare ( Sunday, 20 January 2008 )