Menu Content/Inhalt
Home arrow Nutriţie arrow Vitamine arrow Vitamina A
Vitamina A Imprimare
Scris de Mihaela   
Saturday, 17 November 2007
Index Articole
Vitamina A
Carenţa de vitamina A
Indicaţii ale vitaminei A
Studii privind vitamina A
Vitamina A îndeplineşte mai multe roluri importante în organismul uman; este esenţială pentru o piele sănătoasă şi pentru membrana mucoaselor, ajută la adaptarea vizuală, la dezvoltarea normală a scheletului şi a smalţului dentar precum şi la funcţionarea bună a tiroidei, ficatului şi altor organe interne. Vitamina A îndeplineşte mai multe roluri importante în organismul uman; este esenţială pentru o piele sănătoasă şi pentru membrana mucoaselor, ajută la adaptarea vizuală, la dezvoltarea normală a scheletului şi a smalţului dentar precum şi la funcţionarea bună a tiroidei, ficatului şi altor organe interne.
Intervine în reglarea somnului şi a tensiunii arteriale, în metabolismul proteinelor şi a sărurilor minerale în special calciu, în metabolismul grăsimilor şi glucidelor, în stimularea creşterii.
Vitamina A, care este solubilă în grăsimi, apare în două forme: vitamina A performantă/productivă şi provitamina A Vitamina A performantă/productivă este de fapt un compus denumit retinol, care aparţine familiei retinoidelor. Acestea apar în alimentele de origine animalieră ca ficatul, gălbenuşul de ou, laptele şi untul. Retinolul are un rol deosebit de important în buna funcţionare a organelor vizuale carenţa sa ducând la scăderea capacităţii de adaptare a ochilor la lumina difuză în cazuri grave pot apare ulceraţii la nivel ocular ulceratia corneei ce poate determina opacifierea cristalinului şi orbire.


Ultima actualizare ( Thursday, 24 January 2008 )