Menu Content/Inhalt
Home arrow Nutriţie arrow Fitoelemente arrow Bioflavonoide
Bioflavonoide Imprimare
Scris de Mihaela   
Friday, 07 December 2007
Au foarte multe roluri binefăcătoare. În primul rând pot lega metale toxice care astfel se elimină din organism, au efect bacteriostatic şi/sau antibiotic  acţionând ca agenţi antiinfecţioşi au acţiune sinergică cu vitamina C ajutând la fixarea ei în ţesuturile umane. De asemenea sunt anticarcinogene.

Studiile au aratat că bioflavonoidele sunt antioxidanti care pot preveni dezvoltarea unor anumite forme de cancer. În plus, unele dintre bioflavonoide mai îndeplinesc şi alte functii. De exemplu, una dintre ele s-a dovedit eficace în tratamentul fragilitatii capilare, venelor varicoase, hemoroizilor, contuziilor şi a tendinţei spre învineţire, specifică în cazul multor pacienţi hipertensivi. Altă întrebuinţare a fost în cazul sângerarii gingiilor. S-a mai dovedit în experimente de laborator că quercitina, hesperidina si catechina, din aceeasi familie, prezinta o actiune antivirală împotriva herpesului şi a virusului gripal. Unele bioflavonoide reduc inflamările produse de reacţii alergice. Bioflavonoidele includ rutinul găsit în hrişcă şi struguri şi hesperidina care se află în citrice care  dau culoarea galbenă şi portocalie a acestora. Cele mai bune surse de bioflavonoide sunt măceşele, hrişca, citricele, fructele de pădure, cireşele, strugurii, papaya, prunele pepenele galben vinul roşu, ciocolata, rodiile, ceaiul şi roşiile. Şi în castraveţi există unele tipuri care au efect anticancerigen -împiedicând hormonii ce determină apariţia cancerului să se ataşeze de celule.                                                          CATECHINA
Este o bioflavonoidă întâlnită în ceaiul verde şi fructele de padure. Mai multe studii au arătat că ea ar putea reduce riscul de apariţie a cancerului gastrointestinal şi ar putea ajuta organismul în lupta împotriva infecţiilor virale.
Este nevoie însă de mai multe cercetări asupra bioflavonoidelor pentru a le cunoaşte adevaratul lor potential.

Ultima actualizare ( Saturday, 22 November 2008 )