Menu Content/Inhalt
Fierul Imprimare
Scris de Administrator   
Sunday, 11 November 2007
Index Articole
Fierul
Pagina 2
Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei, compuşii din celulele roşii din sânge şi a mioglobinei, pigmentul roşu din muşchi şi din anumite enzime. Fierul din produsele animaliere este mai uşor de asimilat decât cel din plante, vitamina C facilitează asimilarea fierului, în timp ce calciul si cofeina o  pot împiedica. Femeile la menstruaţie au nevoie de cantităţi suplimentare de fier pentru a compensa pierderile lunare de sânge. O dietă săracă în fier poate cauza probleme de asimilare a cunoştinţelor la copii şi dificultăţi de concentrare si capacitate de concentrare a atenţiei reduse la femeile tinere. Carenţele de fier pot cauza anemii caracterizate prin oboseală, frisoane si imunitate scazută.
Însă, prea mult fier poate fi la fel de dăunator. Cantităţi prea mari păstrate în organism duc la riscul apariţiei unor afecţiuni ale arterei coronare. Cercetătorii au presupus că o cantitate prea mare de fier în sânge poate facilita apariţia radicalilor liberi care pot deteriora celulele de pe pereţii arterelor si pot distruge  muşchii inimii. (Un supliment dintr-un antioxidant poate rezolva aceasta problema.)
Surse: carnea de porc, stridiile, scoicile, carnea de vita, ficatul, puiul si curcanul. Fructele uscate, legumele verzi si fasolea reprezinta şi ele surse bune, deşi nu de calitatea cărnii.
 

Ultima actualizare ( Sunday, 16 December 2007 )